HORMONALNO ZDRAVLJE MUŠKARCA

Svaki muškarac ima potencijale biti superheroj neograničenih mogućnosti i sposobnosti, a ja sam ovdje da vam pomognem da to i postanete!

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

HORMONALNO ZDRAVLJE MUŠKARCA

Svaki muškarac ima potencijale biti superheroj neograničenih mogućnosti i sposobnosti, a ja sam ovdje da vam pomognem da to i postanete!

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

edu2

HORMONALNO ZDRAVLJE MUŠKARCA

KAKO BALANSOM HORMONA SMANJITI STRES I UNAPRIJEDITI KVALITETU ŽIVOTA

Svaki muškarac ima potencijale biti superheroj neograničenih mogućnosti i sposobnosti, a ja sam ovdje da vam pomognem da to i postanete!

Veliki je broj informacija o ženskom zdravlju koje se mogu pročitati i čuti, a o zdravlju muškaraca gotovo nitko ne priča kao da se podrazumijeva da su muškarci superheroji kojima ništa ne može biti. Nažalost, istina je potpuno drugačija i muškarci u današnje vrijeme imaju sve više zdravstvenih problema zbog načina života, stresa, zapuštenosti, loše prehrane itd. Još jedna tema koja je trenutno trend u svijetu je hormonsko zdravlje žena i o tome se priča, organiziraju se edukacije i pomaže ženama, a o muškarcima toliko malo toga možemo čuti ili pročitati. Kao da muškarci nemaju hormone i kao da oni ne mogu imati problema s hormonima. Inače ne znam znate li, ali muškarci i žene imaju identične hormone samo ih muškarci imaju u drugačijim omjerima.

U ovom blogu pričat ću o mnogim načinima kojima se može unaprijediti zdravlje muškaraca i na što bi trebali paziti kako bi ostali zdravi, vitalni, dugovječni i snažni u svakom aspektu.

Pa krenimo!

MUŠKARCI TAKOĐER IMAJU HORMONE

NITI JEDAN MUŠKARAC NE MOŽE PROĆI „LIŠO“

Kao što sam već spomenuo u uvodu ovog teksta ,vjerovali ili ne, muškarci također imaju hormone kao i žene. Naravno čim imaju hormone ti hormoni mogu biti u ravnoteži ili u neravnoteži. Nažalost u današnje vrijeme veći broj muškaraca ima hormonsku neravnotežu što se na mnoge negativne načine odražava na njihovo zdravlje. 

Na hormonsku neravnotežu najviše utječu: razina stresa, loša prehrana, nedovoljna fizička aktivnost, nepravilno disanje, problemi sa spavanjem, nepravilan cirkadijalni ritam, odvojenost od prirode i okolina, odnosno sve što čini današnji „suvremeni“ način života jednog muškarca. 

Ono što bih vam htio napomenuti je da niti jedan muškarac ne može proći „lišo“ i imati uravnotežene hormone te biti zdrav ukoliko ne vodi brigu o sebi. Problemi koji će se dogoditi odnose se na apsolutno svakog muškarca koliko god veliki frajer bio.

Dva su osnovna hormona koja treba uravnotežiti svaki muškarac. Kortizol i inzulin. Oba hormona rade uz konstantni nadzor endokrine žlijezde u mozgu pod nazivom Epifiza koja prepoznaje je li noć ili je dan te sukladno dobu dana aktivira lučenje jednog ili drugog hormona. Epifiza luči i hormon Melatonin koji regulira budnost i spavanje, ali o tome više kada dođemo do važnosti spavanja u ovom blogu. Tijekom dana odnosno ujutro čim se probudimo počinje se lučiti Kortizol kako bi probudio naš organizam i pripremio ga za sve dnevne aktivnosti. Kortizol nam podiže krvni tlak i srčanu frekvenciju odnosno podiže razinu energije u našem organizmu. Kortizol također potiče proizvodnju energije u stanicama koja je pohranjena u stanicama ili tijelu. 

Problem s kortizolom nastaje kada je muškarac pod konstantnim stresom zbog toga što je kortizol hormon zadužen za podizanje razine šećera u krvi. Vjerojatno su se sada mnogi od vas prepoznali. Problem nastaje zbog toga što ukoliko je razina šećera u krvi konstantno visoka, stanice se zatvaraju za primanje šećera te šećer ne može ući u stanicu kako bi se iskoristio za dobivanje energije. 

Ovaj problem dugoročno dovodi do Dijabetesa tipa 2 bez obzira na mali unos slatkog. U svojoj dugoj karijeri radio sam s velikim brojem muškaraca koji su si zadali prevelike ciljeve u životu i „morali“ su napraviti apsolutno sve što su si zacrtali, a što ih je dugoročno dovelo do kroničnog stresa i različitih zdravstvenih problema uzrokovanih disbalansom kortizola. 

U današnje vrijeme u svijetu je gotovo pandemija dijabetesa kod muškaraca zbog lošeg načina života.

KORTIZOL I INZULIN


Kortizol je dnevni hormon zbog čega imamo još jedan veliki problem vezan uz njega. Naravno ne njegovom krivicom. Kvalitetan san i dovoljna dužina spavanja osnova su zdravlja svakog muškarca na planeti Zemlji. 

Tijekom spavanja imamo dvije faze sna (imamo ih više, ali dvije su glavne). Prvu fazu, fazu dubokog sna u kojoj se luči hormon rasta koji oporavlja organizam u kojem rastu mišići, jača se imunološki sustav te se mozak svojim vlastitim Glimfatičkim sustavom čisti od toksina koji su se nakupili tijekom dana. 

Znanstvenici su otkrili da upravo tijekom dubokog sna dolazi od 10 do 20 puta povećanog izbacivanja toksina iz mozga. U onome što se može opisati kao snaga noćnog čišćenja, pročišćavanje Glimfatičkog sustava obavlja Cerebrospinalna tekućina koja kupa mozak. 

Što nam to govori? Govori nam da ukoliko je loša kvaliteta prva četiri sata spavanja, nema oporavka od stresa, posla, vožnje djece ili treninga. Budući da je minimalna dužina spavanja sedam i pol do osam sati, nedostaje nam još otprilike četiri sata spavanja. Ta četiri sata se odnose na REM fazu sna u kojoj se: obnavlja um, unaprjeđuje memorija i učenje, prebacuju informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje te se stvaraju moždane mape. 

Još jedan od negativnih učinaka kortizola na organizam muškaraca je i povećanje upalnih procesa u organizmu ukoliko ostaje predugo budan i time narušava dužinu i kvalitetu sna. Inflamacije, osim što usporavaju oporavak i smanjuju sposobnosti, dugoročno izazivaju mnoge ozbiljne zdravstvene probleme.

TESTIRANJA HORMONA


Iznimno je znati razinu Kortizola u našem organizmu i zbog toga, osim dijagnostike razine fitnesa i treninga u našem Body & Mind Health And Performance Centru u Zagrebu u sklopu My Health Management programa u kojem se bavimo unapređenjem zdravlja, provodimo i testiranja hormona na jedan vrlo jednostavan, a učinkovit način.

Nakon što se da uzorak sline, ona se analizira te se dobiva razina Kortizola.

Dobivenim rezultatima puno učinkovitije planiramo i provodimo program zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti.

PRIRODA NAS JE STVORILA SAVRŠENIMA, SAMO JE TREBA SLUŠATI.

ZA SPAVANJE SE TREBATE PRIPREMATI

Kortizol je hormon dana, kao što smo već spomenuli, što znači da je poželjno da važne odluke donesete ujutro do devet sati. Nakon toga sve do dvanaest sati njegova razina lagano pada. Oko ručka njegova razina se malo podigne kako bi nakon ručka njegova razina opet padala sve do osam sati navečer. Ovo je prirodan proces kojim se organizam priprema za spavanje.

Navečer je je za nadbubrežne žlijezde najbolje da prestanu s radom i proizvodnjom hormona. Što to znači? To znači da ih jednostavno trebamo ostaviti na miru, zaboraviti posao i obaveze te ući u relaksirajući način funkcioniranja koji će nas lagano pripremiti za spavanje i lučenje hormona koji se trebaju početi lučiti. Da, dobro ste pročitali!

Za spavanje se trebate pripremati. Ukoliko se kortizol luči tijekom večeri i noći, a ne tijekom dana odnosno ukoliko se luči on, a ne hormoni koji se trebaju lučiti, dolazi do velikog broja različitih problema.

Priroda nas je stvorila savršenima, samo je treba slušati.

KOJE JE TO VRIJEME KADA MUŠKARAC TREBA IĆI SPAVATI?

IDEALNO VRIJEME JE U DESET SATI NAVEČER

Već sam ranije spomenuo problem kasnog treniranja. Mnogi muškarci umorni su tijekom dana iako treniraju. Razlog tome može biti kasno treniranje što uzrokuje povišenu razinu kortizola kada ona treba biti niska. Budući da je kortizol aktivan noću, onda vam tijekom dana ne daje snagu pa ste zbog toga umorni, nezadovoljni, depresivni, slabe memorije i loše koncentracije. Kada je razina kortizola ujutro preniska jer nadbubrežna žlijezda nije odmorena i ne može isporučiti potrebnu količinu kortizola za aktivan početak jutra, opet ćete se osjećati umorno.

Ukoliko se dominantno osjećate umornima, to je znak čestog mijenjanja razine kortizola koja je čas niska, čas visoka. Iznimno bitan segment tijekom treninga je rehidracija vašeg organizma koji je izložen tjelesnom naporu. Ukoliko želite imati maksimalan učinak vašeg treninga na organizam, biti izdržljiviji, izbjeći glavobolje i mučninu, biti jaki, a ne slabi, smanjiti upalne procese, održati pravilnu funkciju mišićnog i živčanog sustava, imati pravilan rad srca, izbjeći gastro intestinalne probleme te spriječiti nastanak grčeva, onda je od primarne važnosti rehidracija vašeg organizma. Rehidraciju nećete postići samo unosom vode nego uz vodu morate piti i elektrolite.

Elektroliti su: natrij, kalij, magnezij i kalcij. Prekomjeran unos tekućine uzrokovat će jednake, ako ne i veće probleme ukoliko niste unosili tekućinu. Ukoliko unosite previše tekućine bez unosa elektrolita, možete izazvati hiponatrijemiju odnosno pad razine soli u vašem organizmu. Upravo zbog toga bitno je unositi elektrolite jer njihovim unosom voda se veže za njih i ostaje u vašem organizmu, a ukoliko nemate dovoljno elektrolita tekućinu ćete prekomjerno izmokriti i dehidrirati, a i izgubiti prevelike količine soli što je jedan od uzroka navedenih problema.

No, da ne bi previše hvalili kortizol, vrijeme je da nešto kažemo i o inzulinu. Ukoliko je kortizol glavni trener ekipe hormona, onda je inzulin njihov kapetan. Jedan bez drugoga jednostavno ne mogu i funkcioniraju kao Jordan i Pippen, kao Malone I Stockton. Kada su oni usklađeni onda organizam muškarca igra kao dream team u Barceloni.

Svi inzulini se vežu uz šećer što je apsolutna istina, ali ovaj puta je u pitanju šećer iz hrane. To znači da ukoliko muškarac unosi previse šećera, da mu je i visoka razina inzulina, a ona dovodi do blokade hormona. Na visoki inzulin osjetljivi su mnogi bitni organi: srce, gušterača, jetra, mozak itd. Osim što su na njegovu dugoročno visoku razinu osjetljivi organi, ona uzrokuje i mnoge zdravstvene probleme: srčane bolesti, rak, moždani udar, depresiju, bolest testisa, demenciju te sve druge moderne bolesti modernog i uspješnog muškarca.

Nemojte misliti da zbog toga ne smijete jesti baš ništa slatkog. Kao i sa svime u životu, ključ je u balansu. Osobno sam bio na gotovo svim vrstama prehrane i puno puta bio isključiv i ekstreman kako bih stekao iskustvo određene prehrane. Na kraju mi se pokazalo da se najbolje osjećam kada jedem sve.

Naravno da ne pretjerujem s unosom nezdravih namirnica, ali jednako tako kada mi se nešto jede – pojedem i u tome istinski uživam. Smatram da je opušten um jedan od ključnih segmenata zdravog muškarca te da muškarcu od 40+ godina ne bi “pločice” na trbuhu trebali biti cilj već bi cilj trebao biti zdravlje i vitalnost jer ukoliko se stalno susprežete što ćete pojesti i želite imati savršeno ravan trbuh to isto nije dobro.

MUŠKARCI JEDNOSTAVNO MORAJU TRENIRATI


S obzirom na to da treniram cijeli život i da sam trener od 2002. godine, moram spomenuti i nevjerojatnu važnost treniranja za zdravlje muškaraca. Muško tijelo sazdano je za fizičku aktivnost te zbog toga i ima 20 puta više testosterona od žena. Muškarci jednostavno moraju trenirati kako bi bili zdravi jer im trening balansira hormone stresa i u mozgu pridonosi pravilnom omjeru neurotransmitera, kemikalija koje su zadužene za raspoloženje. Tjelesna aktivnost podiže razinu Dopamina koji u našem mozgu stvara osjećaj ugode. Dopamin je neurotransmiter nagrade, a ako ga ne dobivamo dovoljno muškarci bi mogli otići u neželjenom smjeru alkohola, kocke te općenito ovisnosti. Dopamin je također vezan i za libido te seksualnost.

Fizička aktivnost treba biti svakodnevna i umjerena. Takvom vrstom aktivnosti organizam muškarca balansira kortizol i popravlja cjelokupnu fizičku aktivnost. Fizička aktivnost također je nevjerojatna za zdravlje mozga.

Osim umjerene fizičke aktivnosti preporučuju se i aktivnosti viših intenziteta te obavezno i trening s opterećenjima zbog zdravlja kostiju te jačanja muskulature. Osim pozitivne hormonske i fizičke komponente, trening je iznimno bitan i za psihičko zdravlje te samopouzdanje muškarca. Samopouzdanje je jedan od najbitnijih segmenata svakog muškarca. Muškarac bez samopouzdanja ne može biti dobar niti u jednom životnom segmentu i od iznimne je važnosti da ga gradi tijekom cijeloga života.

Ukoliko se pitate kako izgraditi samopouzdanje treningom onda je odgovor na to pitanje – borilački sport. Borilački sport savršen je način izgrađivanja karaktera i samopouzdanja koji kroz čitavu ljudsku povijest dokazuje svoj utjecaj na tijelo i psihu muškaraca. Da bi ih izgradili ne trebate se tući u ringu kao što ja to radim već više od dvadeset godina ili biti veliki ratnici i borci jer je i rekreativno bavljenje borilačkim sportom odličan način da svoju psihu i tijelo podignete na nevjerojatne razine. Da se mene osobno pita, u svim razredima osnovne škole muški učenici trenirali bi barem jedan borilački sport jer bi za vrijeme odrastanja to stvorilo snažne, samouvjerene, sposobne i otporne muškarce.

Ukoliko borilački sport nije za vas, što je potpuno normalno, onda je PROGRESSIVE kondicijski trening, koji svakodnevno trenira veliki broj muškaraca u Body & Mind Health And Performance Centru, idealan trening za vas. Kroz PROGRESSIVE trening vaše tijelo će postati otporno na stres što je jedan od osnovnih ciljeva treninga te ćete se zbog toga puno lakše nositi sa svakodnevnim izazovima.

KLJUČ JE U BALANSU


Svi inzulini se vežu uz šećer što je apsolutna istina, ali ovaj puta je u pitanju šećer iz hrane. To znači da ukoliko muškarac unosi previse šećera, da mu je i visoka razina inzulina, a ona dovodi do blokade hormona. Na visoki inzulin osjetljivi su mnogi bitni organi: srce, gušterača, jetra, mozak itd. 

Osim što su na njegovu dugoročno visoku razinu osjetljivi organi, ona uzrokuje i mnoge zdravstvene probleme: srčane bolesti, rak, moždani udar, depresiju, bolest testisa, demenciju te sve druge moderne bolesti modernog i uspješnog muškarca.

Nemojte misliti da zbog toga ne smijete jesti baš ništa slatkog. Kao i sa svime u životu, ključ je u balansu. 

Osobno sam bio na gotovo svim vrstama prehrane i puno puta bio isključiv i ekstreman kako bih stekao iskustvo određene prehrane. Na kraju mi se pokazalo da se najbolje osjećam kada jedem sve.

UKOLIKO JE KORTIZOL GLAVNI TRENER EKIPE HORMONA, ONDA JE INZULIN NJIHOV KAPETAN

VRIJEME JE DA NEŠTO KAŽEMO I O INZULINU

Već sam ranije spomenuo problem kasnog treniranja. Mnogi muškarci umorni su tijekom dana iako treniraju. Razlog tome može biti kasno treniranje što uzrokuje povišenu razinu kortizola kada ona treba biti niska. Budući da je kortizol aktivan noću, onda vam tijekom dana ne daje snagu pa ste zbog toga umorni, nezadovoljni, depresivni, slabe memorije i loše koncentracije. Kada je razina kortizola ujutro preniska jer nadbubrežna žlijezda nije odmorena i ne može isporučiti potrebnu količinu kortizola za aktivan početak jutra, opet ćete se osjećati umorno.

Ukoliko se dominantno osjećate umornima, to je znak čestog mijenjanja razine kortizola koja je čas niska, čas visoka. Iznimno bitan segment tijekom treninga je rehidracija vašeg organizma koji je izložen tjelesnom naporu. Ukoliko želite imati maksimalan učinak vašeg treninga na organizam, biti izdržljiviji, izbjeći glavobolje i mučninu, biti jaki, a ne slabi, smanjiti upalne procese, održati pravilnu funkciju mišićnog i živčanog sustava, imati pravilan rad srca, izbjeći gastro intestinalne probleme te spriječiti nastanak grčeva, onda je od primarne važnosti rehidracija vašeg organizma. Rehidraciju nećete postići samo unosom vode nego uz vodu morate piti i elektrolite.

Elektroliti su: natrij, kalij, magnezij i kalcij. Prekomjeran unos tekućine uzrokovat će jednake, ako ne i veće probleme ukoliko niste unosili tekućinu. Ukoliko unosite previše tekućine bez unosa elektrolita, možete izazvati hiponatrijemiju odnosno pad razine soli u vašem organizmu. Upravo zbog toga bitno je unositi elektrolite jer njihovim unosom voda se veže za njih i ostaje u vašem organizmu, a ukoliko nemate dovoljno elektrolita tekućinu ćete prekomjerno izmokriti i dehidrirati, a i izgubiti prevelike količine soli što je jedan od uzroka navedenih problema.

No, da ne bi previše hvalili kortizol, vrijeme je da nešto kažemo i o inzulinu. Ukoliko je kortizol glavni trener ekipe hormona, onda je inzulin njihov kapetan. Jedan bez drugoga jednostavno ne mogu i funkcioniraju kao Jordan i Pippen, kao Malone I Stockton. Kada su oni usklađeni onda organizam muškarca igra kao dream team u Barceloni.

Naravno da ne pretjerujem s unosom nezdravih namirnica, ali jednako tako kada mi se nešto jede – pojedem i u tome istinski uživam. Smatram da je opušten um jedan od ključnih segmenata zdravog muškarca te da muškarcu od 40+ godina ne bi “pločice” na trbuhu trebali biti cilj već bi cilj trebao biti zdravlje i vitalnost jer ukoliko se stalno susprežete što ćete pojesti i želite imati savršeno ravan trbuh to isto nije dobro.

MNOGI MUŠKARCI I DALJE SMATRAJU DA JE KUHANJE SAMO ZA ŽENE

PRAVILNA PREHRANA VAŽAN JE FAKTOR

Kao što sam naveo u uvodu ovoga teksta da je prehrana jedan od najvećih problema modernog muškarca, sada je vrijeme da nešto više kažemo o njoj. Kakva hrana je poželjna za jednog zdravog muškarca? Poželjna je prehrana koja će razinu inzulina držati nisko.

Kakva je to hrana? To je hrana s niskim glikemijskim indeksom. Ukoliko unosimo takvu vrstu hrane, gušterača neće trebati lučiti velike količine inzulina. Svi ljudi su nekada jeli upravo takvu hranu, a to je bila hrana iz njihovih vrtova, hrana koju su posadili i uzgajali. Takva namirnica je puna životne energije te hrani stanicu našeg organizma.

Budući da, nažalost, mali broj ljudi jede svoju hranu onda je danas kupujemo na tržnici. Sva prerađena hrana koja se kupuje u trgovačkim centrima nije ona koja vam treba. Na kraju krajeva, to niti nije hrana nego otrov koji šteti vašem čitavom zdravlju, a ne samo razini inzulina. Mnogi muškarci i dalje smatraju da je kuhanje samo za žene. Ja sam imao sreću vrlo mlad naletjeti na krasnu mentoricu s kojom sam spoznao puno toga i koja me toliko toga korisnog naučila, a jedna od stvari je bila i da moram naučiti kuhati.

Zašto je kuhanje bitno? Kuhanje je bitno zbog toga što bez kuhanja nema zdravlja. Na kraju krajeva, žene vole muškarce koji znaju kuhati. Ne trebaju to biti obroci kao iz vrhunskih restorana, ali kada vi sami izaberete namirnice, kuhate s ljubavlju i prenesete svoju energiju u taj obrok te kada znate što se sve nalazi u tom obroku, onda je to zdravi obrok koji je namijenjen unapređenju vašeg zdravlja. Muškarac koji trenira i pravilno se hrani, zdrav je muškarac pun energije, samopouzdanja i pozitivnog razmišljanja koji svojom pojavom sve dijelove svog života čini kvalitetnijim. Svaki muškarac bi uz zdrave ugljikohidrate na svome tanjuru trebao imati I bjelančevine, zdrave masnoće i povrće.

Također bi trebao u svoju prehranu ubaciti hladno prešane sokove od voća, ali ne previše ukoliko niste jako fizički aktivni. Voće obavezno treba izbjegavati navečer jer voće podiže inzulin i noću vam blokira sekreciju hormona rasta, glavnog hormona zaduženog za regeneraciju organizma.

Pravilna prehrana važan je faktor koji utječe na razinu hormona rasta i samo pravilno izbalansirana i kvalitetna prehrana održavaju visoke razine ovog hormona dok pretilost i višak kilograma negativno utječu na njegovu razinu odnosno snižavaju je.

POKRENITE SE I POSTANITE ZDRAVIJI


Nadam se da ste u ovom blogu saznali dovoljno korisnih informacija koje će vam pomoći da se pokrenete i postanete zdraviji u svakom smislu. 

Do sljedećeg bloga želim vam puno motivacije i angažmana koji će vas dovesti do željenih promjena.

Čitamo se uskoro u novom blogu kada ću pisati o hormonu rasta i testosterone, toliko bitnim hormonima svakog muškarca.

Igor Blažinčić

Vlasnik Body & Mind franšize

Koordinator kondicijske pripreme Cedevita Junior
Kondicijski trener seniorske ekipe Cedevita Junior

www.body8mind.com

GRUPNI PROGRAM

Treninzi u grupama odvijaju se u malim trenažnim skupinama od 6 do 8 polaznika.
Male grupe omogućuju veću individualizaciju programa unutar iste skupine. Treninzi grupa programiraju se s ciljem postizanja konkretnih rezultata za određeni period, poštujući sastav grupe, razinu sposobnosti i mogućnosti klijenata unutar grupe. I unutar grupnih programa pazi se na kvalitetu podučavanja i kontrole izvođenja vježbi svakog sudionika te se nastoji odgovoriti individualno specifičnim zahtjevima klijenata unutar grupe.

Najbolji dio treninga u grupi je motivacijska atmosfera, veselje i pozitivizam koji su važan pokretač u kontinuiranoj brizi za zdravlje i vrhunsku formu.
Preporuča se osobama s ranijim iskustvom u treningu i osobama bez ograničenja, izuzev grupnih Prenatal i Active programa.

Tipovi grupnih trening programa:

 • PILATES na mašinama (dominantno na Reformeru)
 • PILATES na parteru (MATWORK)
 • PROGRESSIVE funkcionalno – kondicijski program
 • POWER FLOW
 • SCHOOL 7 – Sportski programi za djecu
 • PRENATAL i POSTNATAL*
 • ACTIVE zdravstveni fitness (program terapije pokretom)*

*Ovi programi spadaju u grupne programe, ali za posebne populacijske skupine, osobe s posebnim ograničenjima i potrebom za modifikacijom vježbi te za osobe sa bolnim stanjima i ozljedama.

INDIVIDUALNI PROGRAM

Individualni treninzi su treninzi najvišeg standarda, temeljeni na rezultatima dijagnostike te usklađeni s ciljevima klijenta.

U ovom programu potpuno se odgovara preferencijama, osobinama i mogućnostima klijenta.

Klijenta se detaljno podučava, kontrolira i podržava u provedbi svake vježbe te drugim aspektima optimizacije zdravlja i dugovječnosti.

Posebno se preporuča osobama u kineziterapiji, osobama specifičnih trenažnih zahtjeva i ciljeva te osobama kojima treba više inicijalne podrške prilikom ulaska u trenažni program.

Tipovi individualnih trening programa:

 • PILATES na mašinama
 • PILATES na parteru
 • PROGRESSIVE program različitih ciljeva: redukcija potkožne masti, izgradnja mišića, povećanje funkcionalnosti i kondicije, razvoj sposobnosti i dr.
 • TERAPIJA POKRETOM – programi korekcije posture i sanacije bolnih stanja/ozljeda
 • PRENATAL i POSTNATAL
 • POWER FLOW
 • SCHOOL 7 – Sportski program za djecu

Oblici individualnih treninga:

 • Single – jedan klijent s trenerom (1 na 1)
 • Duo – dva klijenta s trenerom (2 na 1)
 • Semi individual – tri klijenta s trenerom (3 na 1)