STOTT PILATES® škola

Škola suvremenog, na znanosti temeljenog Pilatesa.

NAJPRIZNATIJA ŠKOLA ZA IZOBRAZBU PILATES TRENERA

STOTT PILATES® ŠKOLA

STOTT PILATES® škola je najpriznatija škola za izobrazbu Pilates trenera na svijetu. Sjedište ove škole je u Kanadi, u Torontu, gdje se nalazi glavni trenažno-edukacijski centar na svijetu / Corporate Training Center. Temeljem strogih poslovnih i strukovnih kriterija drugi su centri u svijetu postali njihovi ovlašteni centri za izobrazbu trenera.

Jedan od takvih, međunarodno ovlaštenih centara je i Body & Mind centar, u kojem predaje međunarodno licencirana edukatorica STOTT PILATES®-a Mirela Anić. Svaki Centar radi po jasnom i organiziranom sustavu, visokog standarda iz Toronta.

Ujedno svaki je edukator prošao posebnu učiteljsku specijalizaciju kojom je osigurana kvaliteta predavanja, moderan pedagoški pristup te usklađenost sa nastavnim planom i programom STOTT-ove škole. STOTT PILATES® edukacijski centri i edukatori kontinuirano usavršavaju svoje pristupe, kontrolirani su i vođeni od strane matične kuće u Torontu, što svakom studentu daje osiguranje u najveću kvalitetu edukacije.

STOTT PILATES® je trenažno-edukacijska metoda, koja je zbog svoje temeljitosti i kvalitete bez premca u fitness industriji. STOTT PILATES® često zovu “Ivy ligom” Pilates edukacije u svijetu, što govori o njenoj izvrsnoj reputaciji u području edukacije trenera.

Ujedno ova je metoda predvodnik suvremenog, na znanosti temeljenog, učenja Pilatesa, baziranog na ostavštini Josepha Pilatesa ali usklađenog sa najrecentnijim istraživanjima, zbog čega je toliko popularna među kineziolozima i fizioterapeutima.

RAZVOJ NIZA PRIPREMNIH VJEŽBI I MODIFIKACIJA

STOTT PILATES® posebnosti

Osnovne odrednice STOTT PILATES® metode su razvoj niza pripremnih vježbi i modifikacija namijenjenih različitim tipovima postura, dodatno stabiliziranje zdjeličnog i ramenog obruča, veći doprinos stabilizaciji i mobilizaciji kralježnice sa ciljem čuvanja njezinih prirodnih krivulja, i sa tim u vezi rad u neutralnim pozicijama te detaljno definiranje obrasca disanja koje doprinosi stabilizaciji tijela i učinkovitosti metode.

Kao inteligentan, funkcionalan i cjeloviti mišićno-skeletni program, STOTT PILATES® rješava mnoge posturalne probleme, jača sve mišićne regije, a posebno centar tijela, balansira stabilnost i fleksibinost tijela, povećava lakoću i sigurnost u kretanju, pomaže u prevenciji ozljeda, rebalansira mišiće oko svih zglobova te poboljšava cirkuaciju, koordinaciju, balans i propriocepciju. Zbog svog je neagresivnog pristupa te velikih mogućnosti u modificiranju vježbi primjenjiv za široku paletu korisnika, od postrehabilitacije do vrhunskog sporta. STOTT PILATES® može biti zaseban trenažni program ili dodatak drugim metodama i trenažnim tehnikama. Posebno se preporuča u kondicijskoj pripremi sportaša, gdje doprinosi boljoj izvedbi sportaša u osnovnom sportu.

FULL PILATES SISTEM


STOTT PILATES® obuhvaća programe na parteru i na Pilates spravama (Reformer, Cadillac, Chair, Barrels), uz dodatak različitih platformi i rekvizita.

VRHUNSKE PILATES SPRAVE


STOTT PILATES® je program Merrithew korporacije, koja je ujedno jedan od vodećih svjetskih proizvođača i inovatora Pilates sprava i rekvizita.

EDUKACIJSKI PROGRAMI NAMIJENJENI ONIMA KOJI ŽELE BITI PREPOZNATI KAO STRUČNJACI

Izobrazba trenera

STOTT PILATES® seminari namijenjeni su profesionalnim trenerima, (rekreacijskim, sportskim ili kondicjskim trenerima) fizioterapeutima, plesačima te Pilates entuzijastima.

Neovisno o razini i sadržaju formalne naobrazbe polaznika, ovi seminari predstavljaju dodatno specijaliziranje i usavršavanje te ujedno pokrivaju sva potrebna znanja za primjenu Pilates metode sa njezinom pravom svrhom i funkcijom. S obzirom na primjenjivost metode, njezinu sadržajnost i detaljnost, ovi su seminari neophodni kako bi oni koji se Pilatesom koriste mogli pravilno programirati i voditi programe te time maksimizirati učinkovitost svojih klijenata.

Jasnoća, detaljnost i kvaliteta informacija temelj su STOTT PILATES® pristupa, a na čemu se temelji njihov edukacijski sustav. STOTT PILATES® certifikacijski seminari nude niz odgovora, detaljnih, na znanosti temeljenih informacija te bogatstvo visoko vrijednih edukacijskih materijala (priručnika, DVD-a), zbog čega je ova škola jedna od najrenomiranijih na svijetu. Osim kvalitete znanja, Stott-ov pristup je specifičan po svojoj ozbiljnosti i dosljednosti. Iako je riječ o specijalističkoj naobrazbi STOTT PILATES® diže izobrazbu trenera na novi nivo. Tako su edukatori višestruko testirani i imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa klijentima, pred studente se stavljaju visoki zahtjevi kako na edukacijama tako i na završnim ispitima, dok su uspinjanje na njihovoj hijerarhijskoj ljestvici te ukupnost poslovne politike, strogo definirani i standardizirani.

STOTT PILATES® EDUKACIJSKI PROGRAM

Ciljevi

 • Naučiti sljedove vježbi različitih programa i stupnjeva intenziteta
 • Naučiti pravilno primjenjivati osnovne biomehaničke stabilizacijske principe na svaku vježbu
 • Naučiti precizno izvođenje vježbi kao i pravilno sekvenciranje pokreta
 • Razumjeti smisao svake vježbe analizirajući ih kroz zakonitosti funkcionalne anatomije; akcije mišića kroz različite vrste kontrakcija
 • Naučiti kako modificirati vježbe pojačavajući ili smanjujući njihov intenzitet
 • Kroz praktičnu nastavu naučiti učinkovitu trenersku komunikaciju te verbalno i taktilno prikazivanje svih vježbi (cueing) kako bi se optimizirale kretne strukture vježbača i zadržala njihova motiviranost
 • Naučiti pravilno programiranje treninga te načine programiranja s obzirom na različite potrebe vježbača uvjetovane različitom posturom, kondicijom i ciljevima
 • Naučiti pravilan odabir i doziranje opterećenja kroz različite oblike vježbi te korištenjem različitih rekvizita tj. sprava
 • Naučiti analizirati statičku i dinamičku posturu klijenata

NAGLASAK NA KVALITETI PROGRAMIRANJA I PODUČAVANJA

GRUPNI PROGRAM

Treninzi u grupama odvijaju se u malim trenažnim skupinama od 6 do 8 polaznika.
Male grupe omogućuju veću individualizaciju programa unutar iste skupine. Treninzi grupa programiraju se s ciljem postizanja konkretnih rezultata za određeni period, poštujući sastav grupe, razinu sposobnosti i mogućnosti klijenata unutar grupe. I unutar grupnih programa pazi se na kvalitetu podučavanja i kontrole izvođenja vježbi svakog sudionika te se nastoji odgovoriti individualno specifičnim zahtjevima klijenata unutar grupe.

Najbolji dio treninga u grupi je motivacijska atmosfera, veselje i pozitivizam koji su važan pokretač u kontinuiranoj brizi za zdravlje i vrhunsku formu.
Preporuča se osobama s ranijim iskustvom u treningu i osobama bez ograničenja, izuzev grupnih Prenatal i Active programa.

Tipovi grupnih trening programa:

 • PILATES na mašinama (dominantno na Reformeru)
 • PILATES na parteru (MATWORK)
 • PROGRESSIVE funkcionalno – kondicijski program
 • POWER FLOW
 • SCHOOL 7 – Sportski programi za djecu
 • PRENATAL i POSTNATAL*
 • ACTIVE zdravstveni fitness (program terapije pokretom)*

*Ovi programi spadaju u grupne programe, ali za posebne populacijske skupine, osobe s posebnim ograničenjima i potrebom za modifikacijom vježbi te za osobe sa bolnim stanjima i ozljedama.

INDIVIDUALNI PROGRAM

Individualni treninzi su treninzi najvišeg standarda, temeljeni na rezultatima dijagnostike te usklađeni s ciljevima klijenta.

U ovom programu potpuno se odgovara preferencijama, osobinama i mogućnostima klijenta.

Klijenta se detaljno podučava, kontrolira i podržava u provedbi svake vježbe te drugim aspektima optimizacije zdravlja i dugovječnosti.

Posebno se preporuča osobama u kineziterapiji, osobama specifičnih trenažnih zahtjeva i ciljeva te osobama kojima treba više inicijalne podrške prilikom ulaska u trenažni program.

Tipovi individualnih trening programa:

 • PILATES na mašinama
 • PILATES na parteru
 • PROGRESSIVE program različitih ciljeva: redukcija potkožne masti, izgradnja mišića, povećanje funkcionalnosti i kondicije, razvoj sposobnosti i dr.
 • TERAPIJA POKRETOM – programi korekcije posture i sanacije bolnih stanja/ozljeda
 • PRENATAL i POSTNATAL
 • POWER FLOW
 • SCHOOL 7 – Sportski program za djecu

Oblici individualnih treninga:

 • Single – jedan klijent s trenerom (1 na 1)
 • Duo – dva klijenta s trenerom (2 na 1)
 • Semi individual – tri klijenta s trenerom (3 na 1)