Inteligentnim treningom do zdravlja
PON - PET: 07:00 - 22:00, SUB: 08:00 - 14:00 f t i y

Body & Mind

Pilates u kondicijskoj pripremi

Početna > Sport > Pilates u kondicijskoj pripremi
750_4548

Igor Blažinčić i Mirela Anić pioniri su primjene Pilatesa u kondicijsku pripremu sportaša, u svijetu.

 

Pilates koji primjenjujemo u okviru kondicijske pripreme sportaša u Body & Mind-u je jedinstven i vjerojatno jedini na svijetu koji je osmišljen od strane Pilatesom educiranih kondicijskih trenera. Naime spajajući STOTT PILATES® znanja -a, znanja i iskustva iz kondicijske pripreme i dugogodišnjeg rada sa sportašima, naša Mirela Anić izgradila je poseban Pilates sustav za sportaše; PROGRESSIVE PERFORMANCE PILATES. Taj sustav poštuje specifikume konkretnog sportaša i sporta, usmjerenosti treninga kao i dijela sezone u kojem se provodi. Pilates kojeg provodimo u sportu je u potpunosti baziran na principima suvremene kondicijske pripreme, visoko efikasan u individualnom i timskom radu sa sportašima, što nam potvrđuje naša višegodišnja praksa rada u sportu.

 

Pilates metoda, izvorno zvana kontrologijom, predstavlja inteligentan sustav vježbi koji je danas sastavni dio mnogih rekreacijskih i rehabilitacijskih programa te kondicijske pripreme sportaša. Iako u sebe integrira elemente yoge, zen-meditacije, borilačkih vještina i gimnastike, Pilates predstavlja jedinstven koncept treninga.

 

Pilates pripada metodama funkcionalnog fitnesa, čije je osnovno načelo angažiranje ukupnosti lokomotornog sustava s ciljem optimalnoga funkcioniranja tijela u svakodnevnim aktivnostima. Polazeći od integracijskog pristupa tijelu, Pilates aktivira sve slojeve mišića na način da primarno aktivira duboke stabilizacijske, a potom više površinske skupine. Kao cjeloviti koštano-mišićni program, osim što jača ukupnost muskulature korigirajući mišićni disbalans i posturu, pridonosi većoj stabilnosti i mobilnosti zglobova. Izmjenjujući različite vrste mišićnih kontrakcija, višezglobnim i višeravninskim kretnjama, Pilates povećava snagu, mišićnu izdržljivost, fleksibilnost, balans, koordinaciju, propriocepciju i kinestetiku te je vrijedan korektiv biomehanike tijela.

Zadnjih dvadeset godina Pilates metoda doživjela je mnoge promjene, mijenjajući svoje tradicionalne postavke sukladno novim saznanjima o tijelu i pokretu.

Osuvremenjivanjem metode utjecalo se na njezinu raširenost i primjenjivost te je danas sastavni dio kondicijske pripreme mnogih sportaša, s ciljem prevencije sportskih ozljeda i poboljšanja sportske izvedbe. Tako su suvremene Pilates metode zauzele vodeće mjesto u kineziterapiji i kondicijskoj pripremi te su danas nezobilazan dio treninga mnogih sportskih timova i pojedinaca (NBA, NFL, MLB, NHL, sestre Wiliams, Kobe Bryant, Lebron James, AC Milan…).

Mirela
Mirela Anić
FPF_8782-Edit
Igor Blažinčić

Zbog utjecaja na stabilnost torza, a time i na efikasniju distribuciju energije te pravilnije i preciznije pokrete, zbog pozornosti koju daje ekscentričnim fazama kontrakcije mišića, zbog doprinosa povećanju opsega pokreta svih zglobova na siguran i kontroliran način, zbog udjela asimetričnih i trodimenzionalnih kretnji, pliometrijskih vježbi te vježbi koje pridonose živčano-mišićnoj koordinaciji, suvremeni Pilates nezaobilazan je doprinos vrhunskom sportu, a što potvrđuju mnoga istraživanja u SAD i Kanadi.

Program dizajn za svaki sport posebno

Odabir Pilates vježbi u kondicijskoj pripremi izvodi se po prirodi sporta i nivou mišićnog disbalansa sportaša. Ipak, u većini će slučajeva prva faza u programiranju treninga biti jačanje core-a (centra tijela), jer će njegova stabilnost osigurati solidnu bazu za brze, snažne i sigurne akcije ruku, nogu i trupa, pritom prevenirajući ozljede. U drugoj fazi se pristupa vježbama koje razvijaju punu stabilnost i mobilnost kralježnice, a time pridonose razvoju njezinoga rotacijskog potetncijala, važnog segmenta u mnogim sportovima. Kontrolirana periferna mobilnost, koja dolazi u trećoj fazi, temeljena na specifičnim zahtjevima sporta, osigurat će sportašima kvalitetu pokreta, čak uz dodatak brzine. Nakon inicijalnog snaženja core-a te mobilizacije zglobova, program nastavlja s dodatnim snaženjem centra i periferije, uz dinamičnije i složenije vježbe koje će, osim mišićne izdržljivosti, imati za cilj dodatno izazivati koordinaciju, balans i dinamičku stabilnost.

 

No najvažniji segment Pilates vježbi i programa jest pravilno pozicioniranje svih segmenata tijela u pokretu te kontrola tijela tijekom izvođenja istog, čime se povećava efikasnost lokomotornog sustava.

Dobrobiti upliva Pilatesa u kondicijsku pripremu

Sve je veći broj sportskih trenera koji navode core-trening kao nezaobilazan dio treninga brzine, agilnosti i eksplozivnosti, a upravo je esencija Pilatesa snaženje core-a (mišića abdomena, leđa i zdjelice). Prisutnost Pilatesa u kondicijskoj pripremi pridonosi kvaliteti pokreta sportaša i njihovoj pravilnoj biomehanici, što znači da se željeni mišići “pale” korektno i pravodobno. Pilates program, baziran na posebnostima određenog sporta, prevenirat će sportske ozljede te će direktno utjecati na kvalitetu izvedbe sportaša, pri čemu je nužno i preporučljivo korištenje Pilates sprava.

 

Stott Pilates® u kondicijskoj pripremi:

 

  • popravlja mehaniku disanja i ekspandira dah
  • potiče adekvatno paljenje mišića i korigira biomehaniku tijela
  • optimizira mobilnost i stabilnost svih zglobova sukladno njihovoj strukturi i funkciji
  • prevenira ozljede
  • optimizira funkciju unutarnje i vanjske jedinice core-a
  • povećava snagu, mišićnu izdržljivost, fleksibilnost, koordinaciju, balans i propriocepciju
  • povećava preciznost kretanja te povezanost daha i pokreta
  • regenerira

 Ljubav koja se dogodila na prvi pokret traje i danas i trajati će cijeli život jer mi je Pilates obogatio život u svakom aspektu kako u poslu tako i u privatnom životu.

Važnost edukacije trenera i otvorenosti sustava

S obzirom na važnost pozicioniranja svakog segmenta tijela u Pilates kretnjama, na njihovu preciznost i detaljnost, nužan uvjet učinkovitosti u kondicijskoj pripremi jest izobrazba trenera. Naime, Pilates je zaseban i složen sustav koji neće imati svoju svrhu ako se izvodi površno. Stoga i ne čudi činjenica da se u mnogim stranim sportskim klubovima, uz kondicijske trenere, nalaze i Pilates treneri, zaduženi za taj segment pripreme sportaša. Jedino duboko poznavanje metode, specijalizacija Pilatesa u vrhunskom sportu i primjena svih sprava daje trenerima adekvatan alat u radu sa sportašima. Znanje, iskustvo i vještina svakog Pilates trenera koji je završio sveobuhvatnu Pilates naobrazbu, potvrđuje se certifikatom. Dugi niz godina specijalističkog educiranja i prakse trenera tek su prvi važan segment u doprinosu Pilatesa vrhunskom sportu. Naime, ukupna opremljenost studija Pilates spravama i rekvizitima drugi je neophodan uvjet, koji će utjecati na realnu provedbu trenerskog znanja, a time i vještinu sportaša. Otvorenost sportskih sustava novim načinima treninga koji direktno utječu na igračke sposobnosti sportaša, preduvjet su primjene Pilatesa u kondicijskoj pripremi. Kako potvrđuje međunarodna praksa, primjena Pilatesa u vrhunskom sportu se uvelike isplatila.

Izjava glavnog kondicijskog trenera Igora Blažinčića o Pilatesu u kondicijskoj pripremi

Dugogodišnjim treniranjem drugih i samoga sebe susreo sam se sa mnogim trenažnim sustavima, ali niti jedan me nije toliko fascinirao kao STOTT PILATES®. Oduvijek sam mislio kao i mnogi muškarci da je to trening namjenjen ženama sve dok se nisam prvi put susreo sa Reformerom. Jednom riječju SAVRŠENSTVO. Trening koji me istovremeno isteže i jača. Mislio sam da tako nešto ne postoji i uvijek sam maštao o takvom treningu. Nakon svakog treninga osjećam se kompaktnije, stabilnije, mobilnije, čvršće i snažnije. Puno mi je pomogao u boxu, sve pokrete izvodim puno jednostavnije bez bolova u leđima koji su me pratili čitav život. Jednostavno nisam niti sanjao da postoji sustav koji ide toliko duboko i koji apsolutno ništa ne prepušta slučaju. Preporučio bih ga doslovno svima bez obzira na spol ili razinu treniranosti jer je to ulog u zdravlje za čitav život.

Povezane podstranice iz kategorije

Treninzi "na daljinu"

DISTANCE PROGRESSIVE® naša jedinstvena usluga treniranja “na daljinu”, namijenjena svim vrhunskim sportašima i sportskim udruženjima/klubovima...

Sportska dijagnostika

Dijagnostika je temelj planiranja i programiranja svakog treninga i samo uz pomoć nje možemo saznati razinu sposobnosti kod sportaša...

Suradnja sa klubovima

Danas, kondicijski sadržaji, kao i stručni ljudi koji ih provode, neizostavan su dio funkcioniranja svakog ozbiljnog sportskog kluba na svijetu...

Razmišljate o pokretanju businessa u ovoj branši?
Mi smo tu da vam pomognemo. Obratite nam se s povjerenjem!

Saznajte više

O NAMA

Body & Mind svojim imenom odražava dubinu i cjelovitost naše vizije. Mjesto za trening sportaša i rekreativaca… f t i y

Kontakt

Body & Mind Sport Performance Center
Vukasovićeva 1 / Kuniščak A1
Zagreb, 10000, HR

Mobile: 00385 91 600 5753
Email:info@body8mind.com
pon – pet 07:00 – 22:00
subota 08:00 - 14:00

Kako do nas? >
Trademark or registered trademark of Merrithew corporation, used under license. Content© Merrithew Corporation, used with permission.
Copyright © 2018. Body & Mind. Sva prava pridržana. Izričito je zabranjeno mijenjati, objavljivati, prenositi, prodavati, prikazivati, prerađivati, kopirati ili na bilo koji drugi način iskorištavati sadržaj i vizualni identitet, osim iznimno kada je takva mogućnost rezultat prethodnog odobrenja BM Studio Vl. Mirela Anić Tarle.

Želiš li suputnika na putu prema zdravom tijelu i umu?

Na pravom si mjestu. Saznaj među prvima novosti Body & Mind Health Performance Centra za zdravo tijelo i zdrav um.

Jesi li sportaš ili rekreativac?